Yeni Doğanlar, Sarhoşlar, Deliler Ve Ölüler

    Bazen insan tüm sorumluluklarından bunalır ve bazı şeyleri kendisi için düşünecek, yapacak birine ihtiyaç duyar. Bu gönüllü bir yetki devridir. Bir hizmet alımıyla ya da bir yardımcı bularak belli şeyleri yapmaktan kurtulabilirsiniz ama yine de hayatın can sıkıcı birçok sorumluluğunu sırtlanmak zorundasınızdır. Sadece dört şanslı grup bir süreliğine tüm sorumluluklarını devredip hayatın keyfini çıkarabilir. Bu şanslı grup yetkilerini diğerleriyle -içerisinde bulundukların doğası gereği- ya tamamen ya da sağlıklı bir şekilde iletişim kuramayıp yani derdini anlatamayıp kendini yönetemediği için kendini yönetebilen diğerleri tarafından idare edilirler. Aynı zamanda bu gruplar ne kadar diğerlerini rahatsız ederlerse etsinler genelde tepki gören kişi yetkisini devrettiği kişidir çünkü bu rahatsız edici durumu ortadan kaldırması gerekenler onlardır.

    Dünyaya geldiniz, kıçınıza şaplağı yediniz ve mesai başladı. Bu anadan itibaren tüm yetkiler dünyaya gelmeden önceki habitatınız olan annenizde. Misyonunuz gelişerek/büyüyerek yetkileri teker teker geri toplamak ama acele etmeyin bunun biraz tadını çıkarın önünüzde en iyi ihtimalle beş yıl var. İşte bu sürenin özellikle ilk iki yılında dilediğiniz kadar, dilediğiniz yerde ve saatte gönlünüzce ağlayabilirsiniz. Merak etmeyin sizin sesinizden rahatsız olsalar bile sizi teskin etmedikleri için ebeveynlerinize yükleneceklerdir. Yine istediğiniz kadar etrafa kusabilirsiniz. Üç atom bombasına eşdeğer güçte bebek bezi doldurabilirsiniz. Hepsini görünmez yetki devri sözleşmesi nedeniyle temizlemek zorundalar. Bu sırada anne ve babanızın bunu güle oynaya yaptığını sanmayın. iki seneyi devirmenize müteakip sizi ufak ufak bu konularda size çaktırmadan öğretecekler. Bazen enayilik edip "bu ne, neden" gibi sorular sorarak bu süreci kendinizce hızlandıracaksınız. Sonra bir bakmışsınız sifonu kendiniz çekiyorsunuz, amca kızar diye avaz avaz ağlayamıyorsunuz ve yatağınızı topluyorsunuz. Tebrikler on sekiz yaşınıza kadar yetkilerin çoğunu topladınız ve fakat o kebap hayatınız sona erdi. Sonra bu durumu çok özleyeceksiniz.

    Yetkilerinin bir kısmını ya da tamamını eline almış bir birey olarak bazen kısa süreliğine yetkinizi devredebilirsiniz. Çıkar bir bara gidersiniz, bir partiye davet edilirisiniz, alamancı kuzenler viski getirmiştir, kayınçonun düğünü vardır, bacanakla mangala gitmişsinizdir, ekip tekrar toplanmıştır ya da eski sevgilinizi özlemişsinizdir. Kadehler dolar boşalır işte o zaman siz fark etmezsiniz ama yetki kadehi daha az dolana ve genellikle eline hiç kadeh almayanlara doğru ufak ufak devredilir. Yetkilerin devredildiği kişi sizseniz geçmiş olsun. Siz artık herkesin sarhoş olduğu ortamda ayık olansınız demektir. Eğer o kişi siz değilseniz büyük ihtimalle yetkiyi devrettiniz ama farkında değilsiniz. Nara atmanın, masa üstünde halay çekmenin, etrafa kusmanın, duygu seli ile sırayla tüm mekanı öpmenin, o mesajı atmanın garip gelmediği bir an yaşıyorsanız siz sarhoşsunuz demektir ve tüm yaptığınız hareketlerle neyazıkki ayıklar uğraşmak zorundadır. Yüzünüz yıkanır, sövgüler eşliğinde kahve içirilir ve taksi/küfe vasıtası ile eve şutlanırsınız. Üzgünüm Kamuran enişte, o babacan tavrın ve bayramlardaki o sessiz sakin tavrının altında müthiş bir dans tutkunu olduğuna içtiğin masa altından bacanaklar tarafından servis edilen takviyeli limonatalardan sonra tüm Bağcılar Kirvem 2 düğün salonu olarak şahit olduk.

    Sanırım en uzun süreli yetki devri delilerin yetki devridir. Bir şey olur kayış kopar. Ondan sonra takarsın huniyi, elinde direksiyon turlarsın mahallede ya da tımarhanenin bahçesinde, koridorlarında. Bazen bir sahip çıkanın çıkar bazen tek başına kalırsın ama kesin olan şey senden korkanlar ya da senin yerinde olmayı dileyip işten güçten temelli elini eteğini çekmek isteyenler vardır fakat sen bunları umursamazsın. Bazısı acaba gerçekte akıllı olan sen misin diye düşünür. Çırılçıplak caddelerde koş ya da hayali arabanla gazla bunlar artık senin problemin değil. Akıllı olan düşünsün.

    Doğduk, içtik, delirdik ve vaktimiz geldi öldük. Ölüm son yetki devrimizdir. Varsa yakınımız inancımız ya da vasiyetimiz neyse artık ona göre son ritüellerin yapılması ve defnedilmemiz için gereken her şeyi yapmaya başlar. Gömerler sizi duanızı ederler biter gider. Gömülmek zorundasınızdır. "x birey iyi insandı." İyi insan olması biyolojik gerçekleri değiştirmiyor. Sonuçta çürüyeceğiz, kokacağız ve hastalık yayacağız. Yani çevreye rahatsızlık vereceğiz. Önceki üçünde olduğu gibi biri bu rahatsızlık verici durumu sonlandırmak zorunda bunun içinde sizi gömmesi lazım. 

    Bu dördünden biriyseniz bir şey yapmanıza gerek yok. Zaten büyük ihtimalle farkında bile değilsiniz. Yetkileri devralmış biriyseniz kolaylıklar ve sabır dilerim.

Yorumlar

Popüler Yayınlar