Amatör Denizci Belgesi Nasıl Alınır?

    Amatör Denizci Belgesi kişilerin 24 metreden kısa, özel yelkenli ve motorlu tekneleri kullanabilmesi için gerekli bir belgedir. Gemi adamı belgesi yerine geçmez ve bu belge ile teknelerde çalışamazsınız. Uzun süredir Ulaştırma Bakanlığı tarafından yürütülen 1 milyon Amatör Denizci projesi kapsamında Liman başkanlıklarında eğitim ve sınavlar yapılmaktaydı. Son bir haftadır ise bu eğitim ve sınavlar online olarak yapılmaya başlandı.

    Online olarak Amatör Denizci Belgesi ve Kısa Mesafe Telsiz Operatörü belgesi için öncelikle E- Devlet şifreniz ile https://adbs.uab.gov.tr/login  adresinden giriş yapmanız gerekmektedir. Sistemde yapmanız gereken ilk şey eğitimlere katılmak. Amatör Denizci Eğitimi 10 saat, Kısa Mesafe Telsiz Operatörlüğü eğitimi 1 saat sürmektedir. 

    Eğitimleri tamamladıktan sonra Sınav için online ya da liman başkanlıklarından sınav başvurusu yapmanız gerekmektedir. Sınav başvurunuzun onaylanması 1 gün sürebilir. Amatör Denizci Belgesi Sınavı 50 sorudur ve süresi 30 dakikadır. Kısa Mesafe Telsiz Operatörlüğü sınavı ise 25 soru ve 30 dakikadır. Sınavları geçmek için 60 puan almalısınız.

    Sınavı tamamladığınız anda sistem geçtiğinizi ya da kaldığınızı bildirmektedir. Eğer kalırsanız 7 gün sonra tekrar sınava girebilirsiniz.

    Sınavınızı geçtikten Halk Bankası'na size verilecek kod ile yıl sonuna kadar Amatör Denizci Belgesi için 53 TL, Kısa Mesafe Telsiz Operatörlüğü için 33,40 TL belge harcı yatırmanız gerekmektedir. Harcı yatırdıktan sonra sistemden geçici belgelerinizi pdf olarak alabilir ve İstediğiniz liman başkanlığından asıl belgenizi teslim alabilirsiniz.

    Eğer ehliyetiniz varsa sisteme herhangi bir belge ekleminiz gerekmemekte. Fakat ehliyetiniz yoksa alacağınız sağlık raporunu sisteme yüklemeniz gerekmekte. Bu sağlık raporu hakkında bilgi sistemde mevcut. Kartınıza basılacak fotoğrafın sınav başvurusu yaparken sisteme yükleyeceğiniz fotoğraf olacağını unutmayın.

    Bu eğitim bana yetmez ya da elimde basılı bir döküman bulunsun istiyorsanız size tavsiyem Amatör Denizcilik Federasyonu yayınlarından çıkan Sezar Atmaca'nın Amatör Denizci Elkitabı'dır. 

    Sizi uyarmak istediğim son konu deneyimli bir denizciden ya da bir kurstan eğitim almadan tek başınıza denize açılmanızın son derece tehlikeli olduğudur. Bu sistemde verilen eğitimin sadece teorik olduğunu unutmamalısınız.

    

Yorumlar

Popüler Yayınlar