Deniz Üzerine 20 Kitap

Uzun zamandır insanlar kitap tavsiyesinde bulunmamı istiyorlardı. Bende bunun üzerine kütüphanemden herkesin ilgisini çekebilecek 20 kitap seçtim. Kitap listem şu şekilde:

1) Amatör Denizci El Kitabı - Sezar Atmaca
Bu kitap bir amatör denizci için ne gerekiyorsa onu içeriyor. Tekne ve yelken tipleri, temel denizcilik bilgisi, meteoroloji, navigasyon, ilk yardım ve teknik bilgiler gibi kısımlar ile yeni başlayanlar için mükemmel bir kaynak.

2) Gemiler Sözlüğü - Selim Özen
Gemiler sözlüğü gemi tip ve sınıflarını tarihsel kökeninden başlayarak anlatmakta ve görseller ile desteklenmiş bir çalışmadır.

3) Gemibaş figürleri - Mustafa Gürbüz Beydiz
Gemibaş figürleri genelde resimlerde ve fotoğraflarda geminin pruvasında deniz kızı olarak gördüğümüz süslemenin tarihsel kökenini ve türlerini çeşitli deniz müzelerinin koleksiyonlarınında incelenmesiyle bizlere anlatmakta.

4) Denizin Kanatlı Perileri Yelkenliler - Yücel Köyağasıoğlu
Yücel Köyağasıoğlu kariyerine mimar olarak başlıyor ama çocukluğunun büyük kısmında iç içe olduğu deniz onu geri çağırıyor ve kendisi tekne tasarımı ve inşaasına başlıyor. İlerleyen zamanda da birçok yerde bu konu hakkında ders veriyor. Bu kitabında ise kendi eliyle tek tek çizerek bize yelkenli gemileri anlatıyor. Sadece çizimler için bile alınabilecek bir kitap.

5) Uzun Yol - Denizlerle Gökler Arasında, Tek Başına - Bernard Moitessier
Moitessier teknesi Joshua ile 1968'de bir İngiliz gazetesinin düzenlediği yarışma için dünyanın etrafında tek başına tur atmak için yola çıkıyor fakat yolculuk felsefik bir yön kazanmaya başlıyor. Okuduktan sonra çok uzun süre anlatılan üzerine düşüneceksiniz. 

6) Osmanlı Donanması (1572-1923) - Dainel Panzac
Panzac kitabında anlatmaya 1572 yılından yani İnebahtı yenilgisi sonrasında Osmanlı Donanmasının yeniden hazırlanmasından başlıyor. Cumhuriyet'in kuruluşuna kadar olan süreci oldukça akıcı şekilde anlatmakta.  

7) Sultanın Kalyonları - Yusuf Alperen Aydın
Kadırgadan kalyona geçiş ve Osmanlı Donanmasında kalyon kullanımı hakkında detaylı ve güzel bir kaynak. Panzac bu kitaba sık sık atıf yapmakta.

8) Türk Deniz Harp Tarihi Atlası - Gökhan Atmaca - Levent Tonyalı
Her zaman okumak olmaz. Bu atlas deniz tarihinin önemli olaylarını harita üzerinden gün gün anlatmakta.

9) Akdeniz'de Savaş: Osmanlı-İspanya Mücadelesi - Hüseyin Serdar Tabakoğlu
Akdeniz'de Savaş uzun süre İspanyol arşivlerinde de çalışmış olan Serdar Tabakoğlu hocanın Akdeniz'de sık sık karşı karşıya gelen iki gücü karşılaştırarak anlatmakta.

10) Hobart Paşa'nın Anıları - Çev. Derin Türkömer
Hobart Paşa'yı tanımlayacak tek kelime nevi şahsına münhasırdır. Küçük yaşta İngiliz donanmasına katılışından Osmanlı paşası oluşuna enteresan bir yaşamı olan Augustus Charles Hobart'ın anılarını okumanızı tavsiye ederim.

11) Üç Savaş Bir Gemi Barbaros Hayreddin Zırhlısı - Gökhan Atmaca
Deniz Tarih Arşivi müdürlüğü de yapmış olan Atmaca'nın yazmış olduğu kitap Barbaros Zırhlısı hakkındaki en kapsamlı çalışma olup görsel açıdan zengin bir kitaptır. 

12) Hamidiye Seyir Jurnalleri İle Akın Harekatı - Gökhan Atmaca
Meşhur Akın Harekatı'nı Hamidiye'nin seyir jurnali ile gün gün öğrenebileceğiniz bir çalışma.

13) Kader Gemileri Yavuz ile Midilli - Th. Kraus - Karl Dönitz
Birinci Dünya Savaşı'nda öenmli rol oynayan bu iki gemiyi Akdeniz'deki harekatlarından savaşın sonuna kadar iki asteğmenin gözünden okuyacağınız bir çalışma. 

14) Denizlerde Yenilmediler Cihan Harbi'nde Alman Bahriyeliler - Çev. Eşref Bengi Özbilen
Denizlerde Yenilmediler birçok kitap ve röportajdan derlenerek bir kısmı Osmanlı için çalışmış Alman deniz subaylarının Birinci Dünya Savaşı hatıralarından oluşmakta. 

15) Osmanlıların Dretnot Düşleri - Serhat Güvenç
Osmanlı'nın İngiltere'ye sipariş ettiği iki dretnotun hikayesinin yanı sıra Osmanlı'nın son yıllarındaki donanma programı ve siyasi olaylar hakkında detaylı ve güzel bir çalışma.

16) Türkiye'nin Akdeniz Siyaseti (1923-1939) Orta Büyüklükte Devlet Diplomasisi ve Deniz Gücünün Sınırları - Serhat Güvenç - Dilek Barlas
Genç cumhuriyetin Akdeniz'de varlığı ve donanmasını oluşturma çalışmalarını anlatan kitap Dretnot düşleri kitabından sonra okunursa yaklaşık 40 yıllık bir süreçte donanma programı için yapılan çalışmaları net bir şekilde gözler önüne serecektir. 

17) Milgem'in Öyküsü - Özden Örnek
Bu kitap Milgem'in aslında ne olduğunu ve nelere karşı mücadele verilerek meydana getirildiğini size birinci ağızdan anlatıyor.

18) Çelik Gemiler Demir Bahriyeliler - Cem Gürdeniz
Günümüzde donanmamızda bulunan gemiler nasıl alındılar/inşaa edildiler ve bunlar hangi şartlarda yapıldı diye merak ediyorsanız her geminin ilk komutanı/ikinci komutanı bunları bu kitapta size kendi anlatmakta.

19) Çanakkale Denizaltı Savaşı - Otto Hersing
Çanakkale'de görev yapmış bir Alman denizaltısının kara savaşlarını nasıl etkilediğini denizaltının komutanından öğreniyoruz. 

20) Ölüm Denizaltıları U-Boat'lar - David Mason
Eğer İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman denizaltılarının harekatları hakkında bilgi almak istiyorsanız bu kitabı seveceksiniz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar