Kömür, daha çok kömür.

İnsanoğlu çaydanlığa baktı. Buhar çıkarıyordu. Buhar çıkaran yeri tıkadığında bir süre sonra tıkadığı şey fırlıyordu. İnsanoğlu basıncı gördü. Sonra buharlı makineyi yaptı. Derken Sanayi Devrimi oldu. Devrim derken barikat falan yok ortada ya da kırmızı flamalarla koşanlar sokaklarda. Odun iyi yanmıyordu madenlerden kömür çıkarmaya başladılar. Binalar kararmaya başladı. Ağaçlarda öyle. Beyaz kelebekler veda ettiler sonra. Buhar bir tüpe girdi, piston kaydı. Pistonun sonundaki kol tekeri çevirdi. Fabrikalar böyle işlemeye başladı. Fabrikalar işlerken daha çok ham madde daha hızlı gelmeli, üretilenler daha hızlı dağıtılmalıydı. Pistonu alıp gemiye koydular. Önce çarkları çevirdi sonra pervane çıktı meydana. Rüzgar artık işsiz kalmıştı. Fabrikalar artık kömürü gemiler ve trenlerle paylaşmak zorundaydı. Pistonlar gitti türbinler geldi. Aç kazanlar kömür yemeğe devam ettiler. Mavnalar, limanlar kömür dağlarıyla doldu. Aç karınları doyurmaları gerekti. Taşınan bir yük varsa bunu çalmak isteyenlerde olacaktır. Bunlara karşı donanmalar devasa gemiler yaptılar. Rüzgarın kımıldatamayacağı gemiler. İçlerinde yüzlerce aç ocak vardı. Önce gemileri korudular sonra daha çok kömür için limanları vurdular. Gemiler birbirlerini kovaladılar. Sonra ilk fırsatta bir limana attılar kendilerini. Mavnalar yanaştı hızla iki yanlarına, kömür aldılar. Çünkü karnını ilk doyuran savaşı kazanacaktı.
Seyir defterleri artık kahramanlıkları yazmıyordu. 1. gün düşman takip edildi. Kömür alındı. 20. gün düşman gözükmüyor kömür alındı. 50. gün kömür aldık. Bir gemi içinde 1000'lerce adam. Bunların kimi top doldurur kimi dümen tutar, kimi yemek yapar. Ama en kalabalıkları aç karnı doyuranlar ve ona yemek taşıyanlardı.
Üstleri simsiyah adamlar yeri geldi yorgunluktan bir kömürlükte ölü bulundular. Yıllar yılları kovaladı. İnsanoğlu siyah sıvının yandığını keşfetti. Her şey başa sardı.

Yorumlar

Popüler Yayınlar