Donanma İçin Yelkenli Okul Gemisi

Türk donanmasının yelkenli bir okul gemisine sahip olması gerektiği uzun zamandır söylenen bir şeydi. Donanmanın neden böyle bir gemiye ihtiyacı olsun diye uzun zaman düşünmüş fakat bir neden bulamamıştım. Sonunda anladım. Bir deniz subayı / astsubayı böyle bir gemide yetişirse sadece yelken yapmayı öğrenmeyecek. Doğayı hissetmeyi, sezgilerini kullanmayı, gökyüzüne bakmayı ve okumayı, bazı şeylerin en basit şekilde yapılabileceğini ve doğa ile iş birliği yapmayı öğrenecek. Böyle zor bir işin üstesinden gelip son teknoloji bir gemiye tayin olduğunda gemisine büyük bir bilgi birikim ve özgüven ile gidecek. Köprüüstündeyken sadece gelen hava raporu değil kırlangıça çıkıp hissettikleri de yardımcı olacak ona. Önce ruha sahip bir gemiyle karşılaşacak.

Peki, biz bu işi nasıl yapabiliriz? Denizaltı, korvet ve fırkateyn üretebilen donanma tersanesi böyle bir kabasorta armalı bir gemiyi hem tasarlayabilir hem de inşa edebilir. Asıl sorun şu: bu gemide eğitim verecek personelin eğitilmesi. Geminin hizmete girmesi ve personelinin gemiyi tanıyıp eğitim verecek ustalığa ulaşması birkaç yıl sürecektir diye tahmin ediyorum. Yurt dışından eğitmenler getirilmesi bir çözüm fakat benim daha iyi bir önerim var. Türkiye'de STS (Sailing Training Ship) Bodrum adında hali hazırda sivil bir eğitim gemisi var. Tasarımı Yücel Köyağasıoğlu tarafından yapılan geminin inşasına yine Yücel Bey nezaret etti. 36 metrelik bu gemide personel bir ön yelkencilik eğitimi alacak. Geminin sevk ve idaresinde ustalaştıktan sonra bu personelin yurt dışında daha büyük bir kabasorta armalı okul gemisine eğitime gönderilmesi gerektiğini düşünüyorum. Rahmetli Oramiral Özden Örnek'in kuvvet komutanlığı döneminde Romanya Deniz Kuvvetleri ile Türk Deniz Kuvvetleri arasında iyi ilişkiler başlamış ve hala sürmektedir. Romanya donanması böyle bir gemiye sahip ve personelimiz bu gemide eğitim yapabilir. Bu gemide eğitim yapan personel sonunda bizim gemimize atanıp bu gemiyi tanıdıktan sonra bizim öğrencilerimize eğitim vermeye başlayabilirler.
STS Bodrum

Türk donanması her zaman rol model olmuştur. Böyle bir okul gemisi yapılırsa benzeri özel teknelerin sayısının denizlerimizde artacağına inanıyorum. Her yıl dünyanın farklı köşelerinde yelkenli okul gemileri toplanıp etkinlikler yapmakta. Bu etkinlikte neden Ay Yıldızlı Al sancağı görmeyelim?

Yorumlar

Popüler Yayınlar